Pora deszczowa trwa, warzywa w Sudanie Południowym rosną jak szalone, dynie osiągają ogromniaste rozmiary. W Polsce już chyba dynie zebrane, więc możecie spróbować mój sprawdzony przepis na pasztet dyni z soczewicą.
Składniki:
Pól małej dyni
2,5 szklanki czerwonej soczewicy
3 cebule
2 ząbki czosnku
3 jajka
kilka łyżek oleju
bułka tarta
świeże posiekane zioła (pietruszka, bazylia, opcjonalnie koperek)
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
Wykonanie:
Soczewicę wypłukać, ugotoować w osolonej wodzie. Podsmażyć cebulkę na oleju . Dynię obrać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić dynię na patelnię z cebulą i smażyć 5 minut aby lekko zmiękła. Soczewicę odcedzić i pomieszać z dynią z patelni, poczekać aż wystygnie. Wbić jaja, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, gałką muszkatułową, wcisnąć czosnek, dodać 2 kopiaste łyżki bułki tartej i pomieszać. Naczynie do pieczenia posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Pasztetową masę wyłożyć do żaroodpornego naczynia i posypać bułką tartą . Piec około 45 minut. Smacznego!
- Smacznego!
- Pasztet gotowy
- Smacznego!
- Składniki
Skomentuj